Zloženie energetických nápojov

Energetické nápoje sú známe svojou schopnosťou okamžite nakopnúť našu energiu, no málokto si uvedomuje, čo všetko obsahujú. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najčastejšie používaných látok v týchto nápojoch a ich účinky na naše telo. Taurín, maltodextrín alebo inozitol a ďalšie prísady môžu mať rôzne účinky – od dočasného zvýšenia bdelosti až po negatívne vplyvy na naše zdravie pri častejšom užívaní. Je dôležité vedieť, čo presne pijeme, aby sme sa mohli rozhodovať s vedomím rizík a prínosov. Pochopenie týchto látok nám môže pomôcť robiť informované rozhodnutia o tom, ako sa starať o svoje telo a zdravie. 

Taurín

Taurín je aminokyselina bežne vyskytujúca sa v tele. Najviac sa nachádza v mozgu, sietnici oka, srdcovom svale, kostrovom a hladkom svalstve, krvných doštičkách a neutrofiloch. Hrá rolu v mnohých základných telesných procesoch. Pomáha podporovať zdravý metabolizmus, chrániť rôzne orgány, podporovať dlhodobú pamäť a mnoho ďalších funkcií. Taurín je dôležitý pre reguláciu elektrolytov a minerálov cez bunkové membrány, čo je dôležité pre podporu hydratácie na bunkovej úrovni. Taurín podporuje produkciu energie v bunkách a je súčasťou tvorby žlčových solí (dôležité pre trávenie a telo pri spracovaní cholesterolu). Taktiež môže mať taurín ochranné účinky proti chronickému aj akútnemu poškodeniu pečene. V primeraných množstvách je považovaný za bezpečný, no jeho nadmerná konzumácia môže mať viaceré negatívne účinky. Medzi hlavné riziká patrí zaťaženie nervového systému – môže spôsobiť úzkosť, nervozitu alebo poruchy spánku, najmä ak sa kombinuje s kofeínom. Z hľadiska srdcovo-cievneho systému môže zvyšovať krvný tlak, srdcovú frekvenciu a u citlivých osôb dokonca vyvolať srdcové arytmie. Dlhodobý nadmerný príjem taurínu môže zaťažovať pečeň a obličky, a môže ovplyvniť hladiny cukru a inzulínu v krvi.


Taurín
Taurín

Maltodextrín

 Maltodextrín je látka patriaca medzi sacharidy, ktorá sa v súčasnosti používa v potravinárstve ako prídavná látka, prípadne ho môžeme nájsť v rôznych doplnkoch stravy. Ide o biely prášok, ktorý sa môže enzymaticky alebo pomocou kyselín vyrobiť z akéhokoľvek škrobu. Najčastejšie sa maltodextrín vyrába z kukurice, ryže, zemiakového škrobu alebo pšenice. V potravinárstve sa používa ako zahusťovadlo, plnivo alebo konzervačná látka v spracovaných potravinách. Ďalej sa používa v sacharidových doplnkoch, ktoré sa predávajú športovcom a kulturistom. Nebezpečenstvá konzumácie maltodextrínu zahŕňajú jeho schopnosť prudko navýšiť hladinu krvného cukru, potlačiť rast probiotík, negatívne ovplyvniť funkciu niektorých telesných orgánov a spôsobiť alergické reakcie (podráždenie kože). Konzumácia maltodextrínu vo vyšších dávkach môže spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti, ako sú napríklad plynatosť, hnačka, kŕče a nadúvanie. Maltodextrín môže podporovať rozvoj škodlivých baktérií v tráviacom trakte a navyše neexistujú žiadne zdravotné benefity plynúce z konzumácie maltodextrínu.

Maltodextrín
Maltodextrín

Inozitol  

Inozitol (inak označovaná ako vitamín B8) je štruktúrou podobný molekule glukózy a je významným stavebným prvkom fosfolipidov v organizme. V tele ho nájdeme v bunkovej membráne srdca, svalov, mozgu, v reprodukčných orgánoch a v kostiach. Bežne je inozitol prítomný v ovocí ako hrušky a žltý melón a v rastlinných semenách a orechoch. Mnohé štúdie dokazujú prospešné účinky inozitolu, ktorý podporuje metabolické procesy a hormonálnu rovnováhu. Inozitol zvyšuje citlivosť tkanív na inzulín a tak u mužov prispieva k nárastu svalovej hmoty a zvýšeniu vytrvalosti počas športových výkonov. Ďalej zvyšuje tiež vstrebávanie kreatínu. Inozitol tiež zabraňuje hromadeniu tukov v pečeni a prispieva k normálnej hladine cholesterolu v krvi.


Inozitol
Inozitol

Kyselina sorbová (E200)

Biely prášok voľne dostupný v prírode s jemne štipľavým zápachom. Hlavnou úlohou kyseliny sorbovej v potravinách je zabraňovanie rozvoju plesní, kvasiniek a baktérií. Používa sa v nápojoch, syroch, margarínoch, kečupoch, koláčoch a umelo dosladzovaných želatinách. Mimo potravinárstva má význam v kozmetike, farmácii a pri výrobe zubných pást a krmív. V tele človeka by malo dôjsť k úplnej metabolickej premene kyseliny sorbovej no u niektorých citlivých osôb môže vyvolať alergické reakcie na kožu (efekt popŕhlenia). Táto látka má status GRAS (generally recognized as safe), čo znamená, že je považovaná za bezpečnú. V EÚ je kyselina sorbová povolená len na obmedzené druhy potravín. 

Kyselina sorbová
Kyselina sorbová

Alginát sodný (E401): 

Sodná soľ kyseliny algínovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Je to viskózny koloidný roztok nerozpustný vo vode. Používa sa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírovacia látka do zmrzlín, mrazených dezertov, pudingov, ovocných želé, marmelád, cukroviniek, krémov, džúsov alebo jogurtov. Ako zahusťovadlo vytvára alginát sodný s inými hydrokoloidnými gélmi stálo gélovité produkty. S citrátom a fosforečnanom sodným sa používa ako taviaca soľ v tavených syroch. Okrem potravinárstva má uplatnenie v kozmetike a aj v tlačiarenskom priemysle. Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe vedľajšie účinky (je považovaný za bezpečnú látku). Viaže sa na stopové prvky a vo väčšom množstve môže vďaka nemu dôjsť k horšiemu vstrebávaniu živín. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nadúvanie a laxatívne účinky. V SR (a celej EÚ) je jeho použitie povolené len v nevyhnutnom množstve v potravinách.

Alginát sodný
Alginát sodný

Benzoan sodný (E211):

Benzoan sodný je sodná soľ kyseliny benzoovej, je to biely prášok rozpustný vo vode. Používa sa ako konzervant (predovšetkým v kyslom prostredí) kde zabraňuje množeniu kvasiniek a plesní. V prírode sa vyskytuje v brusniciach, slivkách, zrelom klinčeku a jablkách. Najčastejšie ho nájdeme v nealkoholických nápojoch, omáčkach, džúsoch, syroch, margarínoch, balených treskách a iných potravinách. Okrem potravinárstva sa s benzoanom sodným môžeme stretnúť v zubnej paste, šampónoch alebo deodorantoch a v nemrznúcich zmesiach v autách. V kombinácii s kyselinou askorbovou, benzoanom draselným a benzoanom sodným sa môže vytvoriť benzén, ktorý ma karcinogénne účinky. Pri benzoane sodnom je silné podozrenie na spôsobovanie detskej hyperaktivity, obzvlášť v spojení s umelými farbivami. U citlivých ľudí a ľudí s chronickou astmou môže vyvolávať alebo zhoršovať príznaky. Podľa niektorých zdrojov môže benzoan sodný poškodzovať štruktúru DNA a tým vyvolať niektoré dedičné choroby. V závislosti na podozrenia z nežiadúcich účinkov Coca-Cola oznámila, že benzoan sodný nebude používať.

Benzoan sodný
Benzoan sodný

Sorban draselný (E202): 

Jedná sa o draselnú soľ kyseliny sorbovej a má podobu bieleho kryštalického prášku s dobrou rozpustnosťou vo vode. Je používaný ako konzervant, ktorý zabraňuje šíreniu plesní a kvasiniek v potravinách. Sorban draselný nájdeme v ovocných nápojoch, džúsoch, múke, víne, olivách, pečive, čokoláde, koláčoch, syroch a kečupe. Okrem potravinárstva sa používa pri výrobe prostriedkov na pranie, cigariet a hydratačných krémov. Sorban draselný je vo väčšine prípadov bez negatívnych účinkov, no zriedkavo sa po požití môže prejaviť podráždenie kože, očí, alergické reakcie a poruchy správania.

Sorban draselný
Sorban draselný

Kyselina benzoová (E210):

Vyskytuje sa voľne v prírode v čerešňovej kôre, brusniciach, malinách a čaji. Patrí do skupiny konzervantov pôsobiacich proti šíreniu plesní a baktérií v potravinách. Pridaním kyseliny benzoovej do potravín sa zvýši ich trvanlivosť. Kyselina benzoová sa môže v potravinách pôsobením kyseliny askorbovej pretvoriť na rakovinotvorný benzol. Použitie tejto kyseliny je veľmi rozšírené. Používa sa v čokoláde, citrónoch, pomarančoch, čerešniach, tabakových výrobkoch, ovocných nápojoch, margarínoch, korení a žuvačkách. Kyselina benzoová sa okrem potravinárstva používa aj pri výrobe ústnej vody, parfémoch alebo v prípravkoch na čistenie pleti. Pri citlivých osobách môže prísť po požití kyseliny benzoovej k podráždeniu kože, vzniku hyperaktivity jedinca, zhoršeniu pozornosti, k alergickým reakciám ako asthma bronchiale, žihľavka alebo vyrážka. Podľa výskumoch na zvieratách bolo zistené, že požitie kyseliny benzoovej nie je pre zvieratá prospešné.

Kyselina benzoová
Kyselina benzoová
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky